Kooperatifçilik, G-20'de tartışıldı 19/11/2015

Kooperatifçilik, G-20'de tartışıldı

Antalya'da gerçekleşen ve ülkemiz için büyük önem taşıyan G-20 toplantısında iklim değişikliği ve kooperatifçilik konuları tartışıldı. Bir çok ülkenin katılımı ile uzmanlar tarafından gerçekleşen sunumlar ile kooperatifçiliğin iklim değişikliği ile mücadelede kooperatiflerin rolü konuşuldu
Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği, 10-13 Kasım 2015 tarihleri arasında Antalya'da düzenlenen “ICAO General Meeting and Seminar-G20 Climate Change”e katılım gösterdi. 96 ülkeden bin yabancı katılımcının katıldığı ve ülkemizden de çeşitli alanlarda faaliyet gösteren kooperatifçilerin iştirak ettiği, Türkiye'de ilk kez düzenlenen ICA Küresel Konferansı ve Genel Kurulu toplantısına ICAO'na üye olan Tarım Kooperatifleri Merkez Birliğimiz Genel Başkan Mehmet Özkurnaz, Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Erken, Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Demirkıran, Yönetim Kurulu Üyesi Seyit Mehmet Dağ ve Genel Müdür Vesile Nur Güven katıldı. Seminerde G20 liderliğini desteklemek üzere kooperatiflerin iklim değişikliği ile mücadelede oynadığı rol konusunun tartışılacağı çeşitli sunumlar yapıldı. ICAO Genel Kuruklu açılış konuşmalarını; ICAO Başkanı Won Byung Choi, Ankara Gıda, Tarım, Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Dr. Gürsel Küsek, ICA Genel Müdürü Charles Gould gerçekleştirdi. Gündemin onayı, bölgesel raporlar, ICAO Genel Sekreteri'nin raporu, yeni EXCOM üyelerinin kabulu görüşülen toplantı sonundan bir sonraki toplantı planlanarak, seminere geçildi.


Küresel ısınma ve çölleşme ile ilgili konuşan Genel Müdür Dr. Gürsel Küsek, "Çiftçilerin örgütlenmesi, iklim değişikliği açısından kooperatifleşme bizim için çok büyük önem arz etmektedir.Türkiye'de örgütlenme, dünyanın her yerinden daha önemli. Kooperatiflerimize ve diğer örgütlerimize bakanlık olarak çok büyük destekler vermekteyiz. İklim değişikliği nedeniyle G20 öncesi Tarım Bakanlığı toplantısında iklim değişikliği ve birçok kırsal kalkınma gibi konular tartışıldı, masaya yatırıldı. Çiftçi sadece iklim değişikliği konusunda tarımsal alanda kurumsal kapasitesinin arttırılması tek başına yapamaz. Ürün işleme, pazarlama ve benzeri konularda bakanlık olarak politikalar geliştiriyoruz" ifadelerine yer verdi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE KOOPERATİFLER
İlk oturumda davetli konuşmacılar tarafından G20 liderliğine tarımsal kooperatifler tarafından iklim değişikliğine karşı yapılan çalışmalar sunuldu. Ankara Orman ve Su Daire İşleri Bakanlığı Çölleşme ile Mücadele Daire Başkanı Özlem Yavuz'un; iklim değişikliği, Leslie Lipper Kıdemli Ekonomist BM FAO'nun; iklim değişikliğinin tarım politikalarına olumlu etkileri ve Sürdürülebilirlik Çözümleri Grubu Yönetmeni Yuill Herbert'in; iklim değişikliği ile mücadelede kooperatiflerin rolü adlı sunumlarının ardından ikinci oturuma geçildi. İkinci oturumda da, Türkiye'den Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden Doç.Dr. Handan Giray ve ardından üye konuşmacılar(Hindistan, Japonya, Norveç, Kore, Polonya, Uganda,Çin) iklim değişikliğine bir kooperatif yaklaşımı adı altında sunumlar yaptılar. Üçüncü oturumda ise, Yuill Herbert moderatörlüğünde genel tartışma yapılarak oturum kapatıldı. Daha sonra OR-KOOP tarafından düzenlenen Alan Gezisi kapsamında ANTBIRLIK Çırçır ve Pres Fabrikası, Serik Taşağıl Tarım Kredi Kooperatifi ve ANTBIRLIK Tarım Marketi, Aspendos Antik Tiyatrosu ve Antalya Müzesi ziyaret edildi.