Simental Yetiştiriciliği İzmir'de tartışıldı 19/10/2015

Simental Yetiştiriciliği İzmir'de tartışıldı

İzmir'de düzenlenen Türkiye Simental Yetiştiriciliği Paneli'nde mevcut durum tartışılarak, Simental Irkı'nın geleceği konuşuldu

T.C Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği ve Dünya Simental Federasyonu tarafından 6 Ekim 2015 Salı Günü Türkiye Simental Yetiştiriciliği Paneli düzenlendi. İzmir Ramada Otel'de gerçekleşen panele, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Özgün, Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Özcan, Avusturya Simental Yetiştiricileri Biğrliği, çok sayıda öğretim üyesi ve yetiştirici katıldı. Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği'nin çalışmalarını kapsayan slayt gösterisiyle başlayan panel, katılımcıların açılış konuşmalarıyla devam etti.

“HAYVANSAL GIDALAR ÜLKEMİZİN GELECEĞİ İÇİN ÖNEMLİ”
Öncelikle söz alan Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Velioğlu, Türk çiftçisi ve Merkez Birliği olarak Simentalsiz bir Türkiye'nin olmayacağına inandıklarını dile getirdi. Ardından konuşan Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Cemalettin Özden, genç nesillerin nitelikli beslenmesinin, ülkenin gelişimine katkı sağladığının altını çizerek, “Çocuklarımızın ve üretken genç nüfusumuzun kaliteli ve dengeli beslenmesi açısından hayvansal gıdalar önemlidir. İçerdiği proteinin yanı sıra süt ve kırmızı et önemli bir hayvansal gıda durumundadır. Bilim ve teknolojik gelişmişlik düzeyi genç nesillerin kaliteli beslenmesiyle mümkün olmaktadır” diye konuştu.

“ÜRETİMİN ARTMASI İÇİN PROJELER UYGULANMAKTADIR”
Hayvansal gıda tüketiminde teşviğin önemine değinen Özden, “Ülkemizde yıllık 1 milyon ton kırmızı et, 18 milyon ton çiğ süt tüketilmektedir. Sığır, ülkemiz ulusal hayvancılık politikasında önemli yer tutmaktadır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız, bu kapsamda üretimin artması için çeşitli projeler uygulamaktadır. Irk üstüne çalışmalar yapılmaktadır. TÜİK verilerine göre çiğ süt üretimi artışa geçmiştir ancak kırmızı et üretimindeki, artış yeterli değildir. Bu kapsamda sığırcılığı tek kaynak olarak değerlendirmek yanlıştır. Yanı sıra koyunculuğun da et üretiminde geliştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır” dedi.


YENİ PROJELER YOLDA
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Özgün, “Islah Amaçlı Yetiştirici Birlikleri Yönetmeliği” çalışmalarında sona gelindiğinin ve yakın zamanda biteceğinin bilgisini verirken, açılış konuşmalarında son olarak söz alan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Özcan ise, üretimde kendimize yeterli olmanın yanı sıra ihracatta da başarılı olduğumuzun altını çizdi. Bakanlık olarak, en iyisini en doğrusunu yapmaya çalıştıklarını anlatan Dr. Özcan, “Gelecek nesillerin korunması açısından Bakanlığımızın okul sütü, üzüm dağıtımı gibi projeleri var. Zaman içerisinde yeni projeler de yapacağız. Bakanlığımız, koyun, keçi, arı, ipek böceği ve süt gibi bir çok alanda destek sağlıyor. Simentalle ilgili özel toplantı yapabilecek duruma gelmiş olmamız da çok önemli. Simental, damızlık ithalatında öncelikli bir ırk haline geldi” ifadelerine yer verdi.

SİMENTAL IRKI TARTIŞILDI
Açılış konuşmalarının ardından 1'inci oturum, Prof. Dr. Can Uzmay başkanlığında başladı. Simental Irkı Sığır Yetiştiriciliğinde Mevcut Durum adlı 1'inci oturum 5 konuşmacı ile gerçekleşti. Türkiye'de Simental Irkının Geleceği ve Öneriler adlı 2'nci oturum ise Prof. Dr. Kadir Kızılkaya başkanlığında 4 konuşmacı ile gerçekleşti. 3'üncü oturumda ise İsmail Uğural başkanlığında panelistler ile birlikte genel değerlendirme yapıldı.