Simental Yetiştiriciliği İzmir'de tartışıldı
İzmir'de düzenlenen Türkiye Simental Yetiştiriciliği
Paneli'nde mevcut durum tartışılarak, Simental Irkı'nın
geleceği konuşuldu
T.C Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye
Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği ve Dünya
Simental Federasyonu tarafından 6 Ekim 2015 Salı Günü
Türkiye Simental Yetiştiriciliği Paneli düzenlendi.
İzmir Ramada Otel'de gerçekleşen panele, Gıda, Tarım ve
Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür
Yardımcısı Mehmet Özgün, Hayvancılık Genel Müdür
Yardımcısı Dr. İbrahim Özcan, Avusturya Simental
Yetiştiricileri Biğrliği, çok sayıda öğretim üyesi ve
yetiştirici katıldı. Türkiye Damızlık Sığır
Yetiştiricileri Merkez Birliği'nin çalışmalarını
kapsayan slayt gösterisiyle başlayan panel,
katılımcıların açılış konuşmalarıyla devam etti.
“HAYVANSAL GIDALAR ÜLKEMİZİN GELECEĞİ İÇİN ÖNEMLİ”
Öncelikle söz alan Türkiye Damızlık Sığır
Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Sekreteri Dr.
Hüseyin Velioğlu, Türk çiftçisi ve Merkez Birliği olarak
Simentalsiz bir Türkiye'nin olmayacağına inandıklarını
dile getirdi. Ardından konuşan Türkiye Damızlık Sığır
Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Cemalettin Özden,
genç nesillerin nitelikli beslenmesinin, ülkenin
gelişimine katkı sağladığının altını çizerek,
“Çocuklarımızın ve üretken genç nüfusumuzun kaliteli ve
dengeli beslenmesi açısından hayvansal gıdalar
önemlidir. İçerdiği proteinin yanı sıra süt ve kırmızı
et önemli bir hayvansal gıda durumundadır. Bilim ve
teknolojik gelişmişlik düzeyi genç nesillerin kaliteli
beslenmesiyle mümkün olmaktadır” diye konuştu.
“ÜRETİMİN ARTMASI İÇİN PROJELER UYGULANMAKTADIR”
Hayvansal gıda tüketiminde teşviğin önemine değinen
Özden, “Ülkemizde yıllık 1 milyon ton kırmızı et, 18
milyon ton çiğ süt tüketilmektedir. Sığır, ülkemiz
ulusal hayvancılık politikasında önemli yer tutmaktadır.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız, bu kapsamda
üretimin artması için çeşitli projeler uygulamaktadır.
Irk üstüne çalışmalar yapılmaktadır. TÜİK verilerine
göre çiğ süt üretimi artışa geçmiştir ancak kırmızı et
üretimindeki, artış yeterli değildir. Bu kapsamda
sığırcılığı tek kaynak olarak değerlendirmek yanlıştır.
Yanı sıra koyunculuğun da et üretiminde geliştirilmesine
ihtiyaç duyulmaktadır” dedi.
YENİ PROJELER YOLDA
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel
Müdür Yardımcısı Mehmet Özgün, “Islah Amaçlı Yetiştirici
Birlikleri Yönetmeliği” çalışmalarında sona gelindiğinin
ve yakın zamanda biteceğinin bilgisini verirken, açılış
konuşmalarında son olarak söz alan Gıda, Tarım ve
Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı
Dr. İbrahim Özcan ise, üretimde kendimize yeterli
olmanın yanı sıra ihracatta da başarılı olduğumuzun
altını çizdi. Bakanlık olarak, en iyisini en doğrusunu
yapmaya çalıştıklarını anlatan Dr. Özcan, “Gelecek
nesillerin korunması açısından Bakanlığımızın okul sütü,
üzüm dağıtımı gibi projeleri var. Zaman içerisinde yeni
projeler de yapacağız. Bakanlığımız, koyun, keçi, arı,
ipek böceği ve süt gibi bir çok alanda destek sağlıyor.
Simentalle ilgili özel toplantı yapabilecek duruma
gelmiş olmamız da çok önemli. Simental, damızlık
ithalatında öncelikli bir ırk haline geldi” ifadelerine
yer verdi.
SİMENTAL IRKI TARTIŞILDI
Açılış konuşmalarının ardından 1'inci oturum, Prof. Dr.
Can Uzmay başkanlığında başladı. Simental Irkı Sığır
Yetiştiriciliğinde Mevcut Durum adlı 1'inci oturum 5
konuşmacı ile gerçekleşti. Türkiye'de Simental Irkının
Geleceği ve Öneriler adlı 2'nci oturum ise Prof. Dr.
Kadir Kızılkaya başkanlığında 4 konuşmacı ile
gerçekleşti. 3'üncü oturumda ise İsmail Uğural
başkanlığında panelistler ile birlikte genel
değerlendirme yapıldı.
|