Tarım Bilgi Sistemi Tanıtım Toplantısı Yapıldı 29/12/2014

Türk kooperatifçiliğinde önemli bir değişim ve gelişim projesinin başlatılacağı ve ilk startının Tekirdağ’dan verilerek tüm ülkeye duyurulacağı Tarım Bilgi Sistemi Tanıtım Toplantısı ; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ve Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği tarafından birlikte koordine edilerek. 26-27 Aralık 2014 tarihinde Tekirdağ Ramada Otelde gerçekleştirildi.
Tarım Kooperatifleri Merkez Birliğimize Bağlı tüm Bölge Birliklerimizin ve Birim Kooperatiflerimizin Yönetim Kurulu düzeyinde kooperatifçimizin katılım gösterdiği,toplantıda Tekirdağ Ramada Otelde yapılan toplantıya Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı, Tarım Reformu Genel Müdürü Dr. Gürsel Kürsek, Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Özgün, Tekirdağ İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca, Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Mehmet Özkurnaz, Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Merkez Birlik Başkanı Ramazan Demirkıran, Edirne, Kırklareli, İstanbul, Kocaeli, Çanakkale, Balıkesir, Kütahya, Denizli, Konya, Niğde, Mersin, Diyarbakır ve Trabzon Kooperatif Başkanları ,Merkez Birliği Genel Müdürü Vesile Nur Güven ve 800 ü aşkın kooperatif yöneticisi katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan Tarım Bilgi Sistemi Tanıtım Toplantısında açılış konuşmasını yapan Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Vesile Nur GÜVEN Bu güne kadar daima emeğin sesi, üretimin ve dayanışmanın adresi olan TARIMKOOP sizlerden aldığı güçle, sizlerden aldığı manevi destekle yine sizler için yeni projeler üretmekte ve uygulamaya koymaktadır.
Birim ve bölge kooperatiflerimizin sorunlarını kendi sorunumuz olarak görmekte bunlara karşı alınacak çözümleri de yine birlikte ortaya koymaktayız. Kooperatifçiliğimiz için önemli gördüğümüz her çözüm önerisini ilgili taraflara taşımakta ve onlarla birlikte çözmekteyiz.
Yeni yatırımların desteklenmesi, pazarlama hizmetlerinin geliştirilmesi, yetki ve sorumlulukların belirlenmesi, kooperatiflerimizin üretim için ihtiyacı olan her türlü girdilerin tedariki ve alt yapılarının iyileştirilmesi, kolay kredi kaynaklarına erişimi gibi konularda çalışmalarımızı bakanlığımız ile paylaşmakta ve onların desteklerini almaktayız.
Sayın genel müdürüm ve genel müdür yardımcım ve bakanlığımızın diğer çalışanları aramızdalar. Sağ olsunlar her zaman yanımızda olduklarını biliyoruz bu günde bizleri yalnız bırakmayarak destek verdiler. Başta sayın bakanımıza, tarım reformu genel müdürü ve çalışanlarına kooperatifçiliğe verdikleri destekler için teşekkür ederiz. Onların başlattığı ve başlatacağı projelerde daima tarımsal kalkınma kooperatifleri özel bir şekilde yer almıştır. Hayvancılık desteklemelerinde, makine ekipman desteklerinde, Kırsal alanda ekonomik yatırım desteklerinde, AB hibe programlarında ve buna benzer bir çok projelerde sağ olsunlar kooperatifçilik için hep pozitif yönde yanımızda olmuşlardır.
Bu kadar bizle birlikte olan ve daima kamunun gücünü bizim lehimize kullanan bakanlığımızın ve çalışanlarının yanında olduğumuzu ifade etmek bizler için bir görevdir. Kalkınmanın adresi olan kooperatiflerimizin modern alt yapılara kavuşturulması ve yeni başlatılacak olan projelerin Tekirdağ ilinden duyurulmasını önemsiyoruz. Bu çalışmalar her bölge birliğimizde bir takvim planı içinde yapılacaktır.
Değerli kooperatif başkanlarım ve değerli katılımcılar,
TARIMKOOP çalışmayı daima çalışmayı misyon edinerek sizlerin yanındadır. Sizlerle birlikte yeni stratejilerimizi belirlemekte yaptığımız her işi paylaşmakta ve bakanlığımızın desteğini almaktayız.
Bu güzel toplantıya katılımınız ve desteğiniz için teşekkür eder bizleri katılımları ile onurlandıran sayın genel müdürüme, genel müdür yardımcıma, il müdürüme, bölge birlik başkanlarıma ve bakanlık çalışanları ile basınımıza teşekkür eder toplantımızın kooperatifçiliğimiz bölgemiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını dileyerek saygılarımı sunarım .Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği adına.
Tarım Kooperatifleri Genel Başkanı Mehmet ÖZKURNAZ ” Tarım Kayıt sisteminde üretilen ürünlerini, kooperatifler Türkiye’de hangi ürünü üretiyor ve ne kadar üretiyor. Veya üreticisine, ortağına ne kadar hizmet edebiliyor. Kooperatiflerin yönettiği veya ürettiği ürünlerde, hangi ürün çeşitlerinde ne kadar arazi üzerinde varlığını sürdürüyor. Bunların özellikle önümüzdeki süreçte bilinmesinde fayda vardır.”
Toplantı da konuşan Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet ÖZGÜN ” Çiftçinin, üreticinin işi hep bizimle. Sulama yatırımları ile ilgili bir çalışma mı yapmak istiyorsunuz, işiniz yine bizimle. Velhasıl yatacaksınız, kalkacaksınız işiniz hep bizimle olacak.” dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Dr. Gürsel KÜSEK’te toplantıda yaptığı konuşmada ” Bu günkü ana konumuz kooperatifçilik. Ama kooperatifçilikte de Bilgi Sistemleri, önemi, ve gelecekte kooperatifler bilgi sistemlerinin neresinde olacak, nasıl bir sistem çalışıyor olacak bunları bugün hep birlikte konuşacağız. Tarım sektörünün ürettiği gayrı safi milli hasıla yani hem hayvancılıktan, su ürünlerinden, tarla tarımından,ürettiğimiz toplam hasıla değeri kabaca 61 milyar dolar oldu geçen yıl.Bu miktarla Avrupa’da 1. sıradayız. Yani Hollanda’nında, Almanya nında, Fransa nında üstünde gayrı safi hasıla üretiyoruz. Ama Türkiye tarımında başarılamayanlar nedir dersek, bana göre öncelikle örgütlenme konusu çok gelişmemiş.Bilgi Teknolojilerinin kullanımı, bilginin kullanımı konusunda çok fazla bir başarı yok. Ama artık devletin yapacağı şey azalıyor, bunun yerine çiftçi örgütlerinin yapacağı, çiftçinin kendisinin yapacağı işler ön plana çıkmaya çalışıyor.Burada da baştan beri vurgulamaya çalıştığımız bu. Örgütlenme ön plana çıkıyor, finansal ulaşım ön plana çıkıyor, kayıtlılık ön plana çıkıyor, Bilgisayar teknolojileri yada bilgi teknolojileri ön plana çıkıyor. Ben bunu söylüyorum hazıruna. Önümüzdeki Türkiye Tarım Sektörünün 10 yılı bu bilgi teknolojileri olacak, bilgiye erişim, bilgiyi yönetim, ve bu bilgi sonucu karar verme dönemi olacak.” dedi.
Türkiye’deki tüm çiftçilerin tarlasına ne ektiğini, bunları nerede pazarladığını, tarlasında ne gibi ilaç kullandığını, ne zaman kullandığını, ne kadar kullandığını kooperatiflerin bilmesi, Tarım Bakanlığının bilmesinin büyük firmalarla rekabet etme, katma değerler sağlama açısından büyük faydası olacağını belirten Genel Müdür Gürsel KÜSEK ” Bizde kooperatifler olarak, örgütler olarak bu teknolojileri kullanmadan onlarla rekabet etmemiz, büyük katma değerler sağlamamız, ekonomik güç oluşturmamızın ihtimali yok. Bir an önce bu teknolojileri kullanmaya başlamamız, bu bilgiyi yönetmeye başlamamız gerekiyor. Bu nedenle bu günkü bu toplantıyı biz çok önemsiyoruz. Bu toplantı gerçekten çok önemli. ” Bir sonraki Tarım Bilgi Sistemi tanıtım Toplantısın Konya –Karaman ilinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Dr.Mehdi EKER’in katılımı ile yapılacağının müjdesini ,tüm üreticilerimize verdi.
Konuşmasının devamında miras yolu ile bölünen arazilere artık devlet olarak izin verilmeyeceğini de belirten Genel Müdür KÜSEK tarım arazilerinin bütünleştirilerek korunacağını sözlerine ekledi.
Tekirdağ Tarım Kooperatifleri Merkez Başkanı ve Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı Ramazan DEMİRKIRAN ise yaptığı açıklamada ” Türkiye’deki Tarım Kooperatiflerinden gelen 800 arkadaşımızın katılımı ile geniş kapsamlı bir toplantı gerçekleştirdik. Biz kooperatiflerin ve yönetim kurullarının amacı çiftçimizin, üreticimizin daha fazla gelir elde etmesidir, daha modern tarım yapmasıdır, teknolojiye ayak uydurarak tarım yapmasıdır, bilgiyi, teknolojiyi yerinde ve zamanında kullanmasıdır. 2015 yılı içerisinde yürürlüğe girecek olan sistemimiz ile daha modern çalışma ortamı bulacağız. Bir çok kağıt israfından, zaman israfından, oraya, buraya gidip gelmekten kurtulacağız. Bu bağlamda bizleri ilkini gerçekleştirdiğimiz ‘ Kooperatiflerde Teşkilatlanma ve Tarım Bilgi Sistemi Toplantıları’nın ilkinde yalnız bırakmayan Gıda,Tarım Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Dr. Gürsel KÜSEK’e, Genel Müdür Yardımcımız Mehmet ÖZGÜN’e, Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüz Zekeriya SARIKOCA’ya, Genel Başkanımız Mehmet ÖZKURNAZ’a, Bölge Birlik Başkanlarımıza,Tarım Kooperatifleri Merkez Birliğimizin Genel Müdürü Vesile Nur GÜVEN’e Tarım İl Müdürlüğü Personelimize, Bölge Başkanlarımıza ve Kooperatif Başkanları ile yönetim kurulları üyelerine teşekkür ederim.” dedi.
Türkiye’deki Tarım Kooperatifleri Bölge Birliklerinin katıldığı ilk toplantının öğleden sonraki oturumunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Kooperatifler arasındaki iletişimi sağlayacak olan yazılımları gerçekleştiren şirket yetkilisi Alparslan Kılıçkaya sistemi ve sistemin çalışması ile kooperatiflerin sisteme ortakların hangi bilgilerini girecekleri konusunda bilgi verdi.
Tekirdağ’da ilki düzenlenen Başarılı ve verimli geçen Tarım Bilgi Sistemi Tanıtım Toplantısı Cumartesi ve Pazar günleri olmak üzere iki gün sürdü..

HABERLE İLGİLİ RESİMLER


1 1a 2 2a 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29