2016 DEĞERLENDİRME 2017 PLANLAMA TOPLANTISI YAPILDI 05/12/2016

TARIM KOOPERATİFLERİ MERKEZ BİRLİĞİ VE BÖLGE BİRLİKLERİ 2016 DEĞERLENDİRME 2017 PLANLAMA TOPLANTISI 27 KASIM-01 ARALIK 2016
ANTALYA

MEHMET ÖZKURNAZ
Ülkemizde halen 12 bin adete yakın kooperatif bulunmaktadır. Bu kooperatifler bitkisel, hayvansal, orman, sulama, su ürünleri konusunda faaliyet göstermektedir. Özellikle hayvancılık yapan kooperatiflerimiz yem fiyatlarının devamlı yükselmesi karşısında ortaklarının gelirleri her geçen gün azalmaktadır. Bunun yanında hain 15 Temmuz darbe girişimi ardından ABD de yapılan seçim sonuçları sonrası dövizde yaşanan yükselişlerde ortaklarımızın gelirlerinin düşmesine neden olmaktadır.
Süt fiyatları AB ülkelerinde 26 auro cent iken ülkemizde illere göre değişmekle birlikte ortalama 1.15 TL civarında seyir etmektedir. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de arz talep dengesizliğine bağlı olarak süt fiyatlarında dalgalanmalar olmaktadır. Şu an 14 milyon hayvan varlığı ile süt üretimi yeterli olduğu halde et fiyatlarında bir istikrar sağlanamamaktadır. Bu nedenle kombine ırklara yönelmemiz gerekmektedir. İşletmelerde kombine ırklara ırklara dönüldüğünde Et fiyatlarında istikrar için en az iki yıla ihtiyaç duyulmaktadır.
Merkez birliği olarak Bakanlığımızla birlikte hareket ediyoruz. 2016 yılında Sayın Bakanımız Faruk ÇELİK bize iki saat zaman ayırdı. Sorunlarımızı aktarma imkanı bulduk. Görüşme sonucunda içinde bulunduğumuz sorunların zaman içinde aşılacağı izlenimini edindik. Bakanlığın hayvancılıkla ilgili destekleri devam etmekte son olarak süt destekleri 5 KRŞ tan 7 KRŞ çıkarıldı. Ancak eskinden olduğu gibi süt soğutma bedeli olan binde 8 lerin tekrar verilmesinin uygun olacağı kanaatindeyiz. Şu an sütte yaşanan arz fazlalığı sanayici karşısında pazarlık gücümüzü zayıflatmakta ancak süt arzının planlanması halinde bu pazarlık payımızın da güçleneceği kanaatindeyiz.
Kooperatifçilik ortak hareket etmeyi gerektirir. Ülkemizde kooperatiflerin dışında ıslah amaçlı ve üretici birlikleri faaliyet göstermektedir. Belirli zamanlarda çeşitli nedenlerle bir araya geldiğimiz toplantılarda bütün örgütlerden birlikte hareket edilmesi gerektiği veya belirli birlikteliklerin gerçekleştirilmesi gerektiğini çok duyuyoruz. Ancak uygulamaya geldiğimizde bir türlü eyleme geçilemediğini herkesin kendi konumunu muhafaza etmeye çalıştığını görüyoruz.
MEHMET ÖZGÜN

TARIM-KOOP 2012 yılında kurulduğundan bu güne kısa süre içerisinde çok şeyler başardı. Bu süre içerinde yani 5 yıl içerisinde bize süt organizasyonunun ne olduğunu, kooperatifçiliğin ne olduğunu gösterdi. Tarımkoopa baktığımızda 1960 yılından beri kooperatifçiliğin içinde yer almış deneyimli insaların bu yapı içinde yer aldığını görüyoruz. Bakanlığımız ile DGRV arasında yürüttüğümüz proje ile kooperatiflerin hem yapılsal hemde yönetsel yapılarının geliştirilmesini sağlacaktır.
BURHAN DEMİROK
2015-2025 Süt Ve Süt Ürünleri Dünya Piyasa Projeksiyonu ile ilgili bir sunum yaparak Türkiye de üretilen süt miktarı,büyükbaş hayvan sayısı,küçükbaş hayvan sayısı Türkiye nin dünyada ki sıralaması hakkında bilgi verdi.

BÖLGE BİRLİK BAŞKANLARIMIZDAN MERSİN TARIMKOOP BAŞKANI
ÖMER ÖZCAN
1- 1163 sayılı Kooperatifler Kanununa göre kurulan kooperatiflerimiz, S.S. olarak kurulduklarından çalışma alanlarımız dışındaki tarımsal ürünleri kooperatif olarak değerlendiremiyoruz. Bu neden bu S.S. ibaresinden kaynaklanan sorunun çözülmesini istiyoruz.
2- Burhan bey bize sütün kalitesinin artırılması gerektiği anlatıldı. Sokak sütçüleriyle nasıl mücadelece edeceğiz. Biz kooperatif olarak onların verdiği fiyatı ortaklarımıza veremiyoruz.
3- Büyükşehir Kanunu ile su fiyatları yükseldi. Ortaklarımız bedava olan suyu artık para ile içiyor.
4- Süt destekleme ödemelerinin çiftçi hesaplarına ödenmesi yerine eskiden olduğu gibi kooperatif hesaplarına ödenmesini talep ediyoruz.

5- Bakanlığın çok çeşitli hibe destek programları var. Ancak ekmek su bulamayan insanlara hayvan veriliyor. Bu insanlar bu hayvanlara nasıl bakacak.

1- Bakanlığın uyguladığı kırsal kalkınma hibe destekleri il müdürlükleri tarafından uygulanmaktadır. Ancak proje uygulama sırasında bankaya yapılan ödemelerde ödemelerin son gün yapılması halinde banka geçikme faizi uyguluyor. Bu nedenle bankaya yapılan ödemelerde yaşanan bu sıkıntının giderilmesi
2- Hastalıktan ari işletmelere yapılan destekleme ödemelerinin eskiden uygulandığı şekliyle tekrar yükseltilmesi.
3- HAYGEM in uyguladığı 500 baş buzağı projesindeki hayvan varlığı çok yüksek bu oranın düşürülmesi.

TRABZON TONYABİRLİK BAŞKANI
HACI YAKUPOĞLU
Genç çiftçi projelerinde müstakil tapu isteniyor. Karadeniz bölgesinde zaten tarla sınırlı. Bunun düzeltilmesi.

EDİRNE BÖLGE BİRLİK BAŞKANI
AHMET ERKEN
Meraların kiralanası ile ilgili taslak mevzuat çalışmalarının yapıldığını duyuyoruz. Biz kooperatif olarak meraların işletilmesine talibiz. Mevzuat çalışmalarında meraların kiralanmasında kooperatiflere öncelik verilmesi ile ilgili düzenlemeler yapılması.

NİĞDE AKSARAY BÖLGE BİRLİK BAŞKANI
CUMA KÜRKÇÜ
Destekleme ödemelerinin kooperatif hesaplarına yatırılması.

KÜTAHYA BÖLGE BİRLİK BAŞKANI
ABDULLAH AYDIN
Kooperatiflere verilen kredilerin eskiden olduğu gibi tekrar verilmesi.


TRABZON BÖLGE BİRLİK BAŞKANI
OSMAN SALİH
İşletme kredilerinin tekrar bakanlık tarafından uygulamaya sokulması.
KONYA –KARAMAN BÖLGE BİRLİK BAŞKANI
SEYİT MEHMET DAĞ
Bakanlığın uyguladığı danışman hibe desteklerinden yararlanarak şu an 5 danışmanla kooperatiflere hizmet verildiğini, bakanlığın kooperatiflere verdiği düşük faizli 7 yıl vadeli kredileri kestiğinden dolayı Konya da ki bankalarla yapılan görüşmeler sonucu bir banka ile yapılan protokol neticesinde bir yıl ödemesiz 6 ay ödemeli 4 yıl vadeli olmak üzere ortaklara 2000 baş hayvan dağıtımı yapıldı.
Tüm Bölge Birlik Başkanlarımızın Bölgesel sorunlarının ve çözüm önerilerinin tartışıldığı toplantı ,Bakanlık temsilcileri ve Bölge Birlik Başkanlarının iyi niyet temennisi ile son bulan başarılı bir toplantı gerçekleştirildi.
.

HABERLE İLGİLİ RESİMLER


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15