Kuru meyveler, Avrupa Pazarı'nda
konuşuluyor
Türkiye’nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu
geleneksel ihraç ürünlerimiz çekirdeksiz kuru üzüm, kuru
incir, kuru kayısı ve antep fıstığının yeni tanıtım
durağı Milano oldu.
Doğal vitamin deposu kuru meyve ürünlerinin en önemli
ihracat pazarının Avrupa Birliği pazarı olduğunu
belirten Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları
Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, dünyanın
dört bir tarafından her gün ortalama 200 bin kişinin
ziyaret ettiği, Expo Milano 2015’te 14 Eylül’de
düzenlenen Türk Günü etkinliğinin, Kuru Meyve Tanıtım
Grubu açısından son derece verimli bir tanıtım olanağı
sunduğunu kaydetti.
Dünya genelinde sağlıklı ürün tüketim trendinin
yükselişte olduğuna dikkati çeken Celep, “Doğal enerji
ve vitamin kaynağı, sağlıklı Türk kuru meyvelerine yoğun
bir ilgi var. Bu yıl 170 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm,
70 bin ton kuru incir, 80 bin ton kuru kayısı, 30 bin
tondan fazla Antep Fıstığı ihracatı yapabileceğimiz bir
rekolteye sahibiz” dedi.
ÜRÜNLER, AVRUPALI ÜRETİCİYE
ULAŞIYOR
Türkiye’nin son yıllarda kuru meyve ihracatının 1.5
milyar dolar seviyesinde olduğuna işaret eden Celep,
şöyle devam etti: “KMTG’nin çalışma alanına giren
çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı ve antep
fıstığının yıllık ihracat rakamı ise 1 milyar 100 milyon
dolar seviyesinde. Bu ihracatın yüzde 65'ten fazlası
Avrupa Birliği üyesi ülkelere yapılıyor. Expo Milano
2015, ev sahibi ülke konumundaki İtalya başta olmak
üzere, en önemli müşterimiz konumundaki Avrupalı
tüketicilere doğrudan erişip, ürünlerimizi tattırarak
tanıtmak açısından önemli bir fırsat oluşturdu.
Çekirdeksiz kuru üzüm dışındaki ana ürünlerimize ait
olumlu rekolte beklentilerinin de katkısı ile 2016
yılında sektörel ihracatımızda yüzde 10 artış
hedefliyoruz. 2023 yılı ihracat hedefimiz ise 3 milyar
dolar.”
Expo Milano 2015 kapsamında 14 Eylül’de Türkiye Milli
Günü etkinliğinde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, eski
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Türkiye
İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin
aralarında bulunduğu Türkiye heyeti ile kortej
yürüyüşüne katıldıklarını da anlatan Celep, Türkiye
Milli Günü etkinliği kapsamında DEİK organizasyonunda
düzenlenen Türkiye İtalya İş Forumu’na da katıldıklarını
sözlerine ekledi.
En çok ne yiyoruz?
11 bölge içinde 12 ilde yapılan araştırma kapsamında,
uzmanlar toplumun günlük 3 öğünde de ekmeği birinci
sırada tercih ettiğini ifade etti. En çok tüketilen
içeceğin de yüksek oranla çay olduğunu söylendi. Çayın
yanı sıra içeceklerden kahve ve ayranın tercih
edildiğini dile getiren uzmanlar, çorba, karpuz, kavun,
elma, reçel, salatalık, domates ile şeker ve zeytinin de
en çok tercih edilen gıdalar arasında olduğunu belirtti. |