Kuru meyveler, Avrupa Pazarı'nda konuşuluyor 19/10/2015

Kuru meyveler, Avrupa Pazarı'nda konuşuluyor

Türkiye’nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu geleneksel ihraç ürünlerimiz çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı ve antep fıstığının yeni tanıtım durağı Milano oldu.
Doğal vitamin deposu kuru meyve ürünlerinin en önemli ihracat pazarının Avrupa Birliği pazarı olduğunu belirten Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, dünyanın dört bir tarafından her gün ortalama 200 bin kişinin ziyaret ettiği, Expo Milano 2015’te 14 Eylül’de düzenlenen Türk Günü etkinliğinin, Kuru Meyve Tanıtım Grubu açısından son derece verimli bir tanıtım olanağı sunduğunu kaydetti.
Dünya genelinde sağlıklı ürün tüketim trendinin yükselişte olduğuna dikkati çeken Celep, “Doğal enerji ve vitamin kaynağı, sağlıklı Türk kuru meyvelerine yoğun bir ilgi var. Bu yıl 170 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm, 70 bin ton kuru incir, 80 bin ton kuru kayısı, 30 bin tondan fazla Antep Fıstığı ihracatı yapabileceğimiz bir rekolteye sahibiz” dedi.

ÜRÜNLER, AVRUPALI ÜRETİCİYE ULAŞIYOR

Türkiye’nin son yıllarda kuru meyve ihracatının 1.5 milyar dolar seviyesinde olduğuna işaret eden Celep, şöyle devam etti: “KMTG’nin çalışma alanına giren çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı ve antep fıstığının yıllık ihracat rakamı ise 1 milyar 100 milyon dolar seviyesinde. Bu ihracatın yüzde 65'ten fazlası Avrupa Birliği üyesi ülkelere yapılıyor. Expo Milano 2015, ev sahibi ülke konumundaki İtalya başta olmak üzere, en önemli müşterimiz konumundaki Avrupalı tüketicilere doğrudan erişip, ürünlerimizi tattırarak tanıtmak açısından önemli bir fırsat oluşturdu. Çekirdeksiz kuru üzüm dışındaki ana ürünlerimize ait olumlu rekolte beklentilerinin de katkısı ile 2016 yılında sektörel ihracatımızda yüzde 10 artış hedefliyoruz. 2023 yılı ihracat hedefimiz ise 3 milyar dolar.”
Expo Milano 2015 kapsamında 14 Eylül’de Türkiye Milli Günü etkinliğinde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, eski Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin aralarında bulunduğu Türkiye heyeti ile kortej yürüyüşüne katıldıklarını da anlatan Celep, Türkiye Milli Günü etkinliği kapsamında DEİK organizasyonunda düzenlenen Türkiye İtalya İş Forumu’na da katıldıklarını sözlerine ekledi.

En çok ne yiyoruz?

11 bölge içinde 12 ilde yapılan araştırma kapsamında, uzmanlar toplumun günlük 3 öğünde de ekmeği birinci sırada tercih ettiğini ifade etti. En çok tüketilen içeceğin de yüksek oranla çay olduğunu söylendi. Çayın yanı sıra içeceklerden kahve ve ayranın tercih edildiğini dile getiren uzmanlar, çorba, karpuz, kavun, elma, reçel, salatalık, domates ile şeker ve zeytinin de en çok tercih edilen gıdalar arasında olduğunu belirtti.