Tekirdağ Tarım Kooperatifleri Birliği bölge ekonomisine can suyu oluyor 19/10/2015

Tarım ve hayvancılığın büyük önem taşıdığı 900 bin nüfuslu Tekirdağ’da, Tekirdağ Tarım Kooperatifleri Birliği 20 bin üyesi ile bölge ekonomisi için can suyu oluyor

Merkez Birliği Başkan Yardımcısı Ramazan Demirkıran’ın Başkanlığını yaptığı Tekirdağ Tarım Kooperatifleri Birliği’nin 20 bin üyesi bulunuyor. Aileleri ile Tekirdağ’da 100 bin kişinin geçim kaynağı olan Bölge Birliği Tekirdağ’da yaşayan 10 kişiden birini kapsıyor. Birlik, tarım ve hayvancılığın büyük önem taşıdığı Tekirdağ’da önemli aktörlerden biri.
Kırklareli ve Edirne ile birlikte Trakya’nın tarım ve hayvancılık alanındaki potansiyeline ve gelişmişliğine dikkat çeken Tekirdağ Tarım Koop Başkanı ve Merkez Birliği Başkan Yardımcısı Ramazan Demirkıran, “Trakya Bölgesi'ndeki tarım ve hayvancılık alanındaki gelişmişliğin ve yüksek katma değerin altında kooperatifleşme vardır” diyerek bölgedeki kooperatifçiliğin önemine dikkat çekiyor.

KOOPERATİFÇİLİK SEVDA İŞİ
Kooperatifçiliğin sevda işi olduğunu belirten Demirkıran, “Bugün Türkiye’de kooperatifçilik denildiğinde akla Trakya gelir. Bizler kooperatiflerimizi hizmet yeri olarak görüyoruz. Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği’nin kurulması ile birlikte Trakya’da ve Türkiye’de kooperatifçilik önemli bir ivme kazandı. Hedefimiz Kooperatifçiliği Tekirdağ’da çok daha iyi yerlere taşımaktır” dedi.

KÖYDEN KENTE GÖÇÜ ENGELLİYORUZ
Kooperatifin önemine değinen Demirkıran, "Köylerden şehirlere göçü engelliyoruz. Kooperatiflerin çalışmaları ve yaptıkları yatırımlarla genç nüfus köyde kalıyor. Tarihten günümüze önemli bir bağcılık merkezi olan Şarköy İlçesi'ne bağlı Mursallı’da kooperatin faaliyete geçmesi ile birlikte köyden şehre genç nüfusun göçü durmuştur" diye konuştu.

ÜYEMİZİN HER ZAMAN YANINDAYIZ
Bölge Birliği'ne bağlı 140 kooperatifin değişik alanlarda faaliyet yürüttüğünü belirten Demirkıran, “Kooperatiflerimiz bünyesinde oluşturulan marketlerde üyelerinin ihtiyaç duyduğu ev içi tüketim ürünlerinin de satışını yapıyor. Kaliteli ürünler uygun fiyata satılırken, ürününü kooperatife veren ortaklar açık hesap alışveriş de yapabiliyor” ifadelerine yer verdi.
Kooperatifler olarak her zaman üyelerinin yanında olduğunu belirten Demirkıran, “Biz çiftçilerimizin her zaman yanındayız. 140 noktada örgütlüyüz. Amacımız ürettikleri ürünleri değerlendirmeleri noktasında misyon üstlenmek” dedi.

KALİTELİ SÜT ÜRETİMİ
Tekirdağ Tarım Kooperatifleri Bölge Birliği’nin faaliyetleri içinde hayvancılık faaliyetleri önemli bir yer tutuyor. Türkiye’nin en kaliteli ve sağlıklı uluslararası standartlara uygun sütün Trakya’da üretildiğini iddia eden Başkan Demirkıran, şöyle konuştu: “Kooperatifleşme süt kalitesinde artışı kendiliğinden getirdi. Kooperatifler ve birlikler bir araya gelerek kapı kapı dolaşarak süt alımını yasakladık. Kurduğumuz laboratuvar ve modern süt toplama merkezleri ile Türkiye’nin en kaliteli sütünü topluyoruz. Kapı kapı dolaşmıyor, uluslararası standartlarda kalitede sütü sanayiye ulaştırıyoruz."

TOPLU HAYVANCILIK İŞLETMESİ
Türkiye’de ilk defa toplu hayvancılık işletmesini Hemitköy Kalkınma Kooperatifi olarak yaşama geçirdiklerini belirten Demirkıran, bu örnek proje kapsamında 72 üyelerinin 250 hayvanı bulunduğunu, projeyle süt veriminde artış, maliyetlerde ise düşürülmesi noktasında başarı yakaladıklarını söyledi. Demirkıran, “120 hayvan ile başladık şu an 250 hayvanımız var. Ortaklarımızın işletmelerinde 12-13 kg. sağarken, işletmenin ortalaması 25 kg. Ayrıca kooperatifin ortakları vardiyalı olarak çalışıyor. İşletmemizde sözleşmeli bir veteriner hekimimiz de bulunuyor” dedi.

ŞARAP VE ŞIRA ÜRETİMİ
Mursallı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Tekirdağ ili Şarköy İlçesi'ne bağlı Mursallı Köyü bölgesinde yetişen üzümleri şarap ve şıra üretimi ile değerlendiriyor. Kaliteyi ön planda tutan kooperatifin ürünleri yoğun ilgi görüyor. Köyde yetişen üzümün yüzde 25’ini satın alan kooperatif açıkladığı fiyat ile bölgede de denge unsuru. Bir dönem üzümü zararın satan Mursallı için bağcılık önemli bir gelir. Köyden şehre göç durmuş durumda.
2007 yılında yüzde 50 devlet destekli şaraphane kuran kooperatif, 2009 yılından bu yana şarap üretiyor. 200 bin litre ile üretime başlayan kooperatif üzüm suyu üretimi de yapıyor. Tekirdağ Bağcılık Araştırma ile işbirliği yapan Mursallı Kooperatifi her yıl kapasitesini artırıyor.

SİLAJ ÜRETİMİ
İbribey Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ekipmanlarına dahil ettiği silaj paketleme ve yükleme makinesi ile birlikte silaj üretimi gerçekleştirmektedir. Kooperatif ayrıca ortaklarına uygun fiyata ve ödeme koşullarında yem, akaryakıt, silaj, pancar küspesi ve tüp satışı yapmaktadır. Köyde mısır üretimi önemli bir yer tutmakta olup günlük 5 ton süt toplama kapasitesine sahip İbribey Tarımsal Kalkınma Kooperatifi silaj yapımı ve paketleme hizmeti ile ortaklarına kaliteli üretim olanağı da sunmaktadır.


KURUMSAL İNTERNET SİTESİ
Tekirdağ Tarım Kooperatifleri Birliği çağın gereklerinden olan internet sitesi için farklı bir uygulamaya imza atıyor. Üye olduğu 140 kooperatif için kurumsal internet sitesi hazırlatan Bölge Birliği, şeffaf kooperatifçiliğin de temelini atıyor. Profesyonel bir ekip tarafından kurumsal ara yüzde tüm kooperatiflerin internet sitelerinin hazırlandığını belirten Bölge Başkanı Demirkıran, “Bu sitelerde kooperatifler ile ilgili bilgilere yer vereceğiz. Hatta üyelerimiz mali bilançolarına buradan ulaşabilecek. Tüm kooperatifler için bir network oluşacak. Ayrıca ortaklarda faaliyetleri bu siteler aracılığıyla takip edebilecek” diye konuştu.


TEKİRDAĞ'DA ÜRETİCİLERE 200 BÜYÜKBAŞ HAYVAN

Tekirdağ Tarım Kooperatifleri Birliği özel bankalar ile yaptığı protokol neticesinde, 1 ile 10 arası büyükbaş hayvan alımı için üyelerine ipoteksiz kredi desteği sağlıyor. Protokolün imzalanmasının üzerinden bir hafta geçmesine karşın birliğin garantörlüğünde bölgedeki çiftliklerden toplam 200 civarında gebe düve alımı yapıldı.
Üyelerinin işletmelerini güçlendirmeyi, hayvan varlığını ve süt üretimini artırmayı hedeflediklerini ifade eden Başkan Demirkıran, “Girişimlerimiz ve üreticilerimizin talebi doğrultusunda hayvan alımı ile ilgili Denizbank ve Türkiye Ekonomi Bankası ile canlı hayvan alım protokolü imzaladık. Protokol çerçevesinde üyelerimiz 1 ile 10 arası büyükbaş hayvanı ipoteksiz kredi ile alabiliyor. Üretici alacağı hayvanı kendi tespit ediyor. İçinde veteriner hekimin de bulunduğu kabul komisyonu hayvanları inceliyor, uygun görürse hayvan alımı yapılarak banka tarafından ödemesi yapılıyor” dedi.


Sayılarla Tekirdağ Tarım Kooperatifleri Birliği
140 üye Kooperatif Sayısı
200 ton Günlük Topladığı Süt
20 bin Ortak Sayısı
250 adet Süt Toplama Merkezi Sayısı