Okul kantinlerinde yeni dönem
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu,
öğrencilerin okul kantinlerindeki sağlıksız ürünlere
erişimini engellemek için 2011 yılında yaptığı
düzenlemeyi yenileyerek, okul kantinlerinde
bulundurulması ve bulundurulmaması gereken ürünleri
yeşil, turuncu ve kırmızı gruplar halinde yeniden
belirledi
2011 yılında okul kantinlerin bazı ürünlerin satışını
engellemek suretiyle çocukların sağlıksız ürünlere
erişiminin kısıtlandığını hatırlatan Sağlık Bakanlığı
Türkiye Halk Sağlı Kurumu Başkan Yardımcısı Bekir
Keskinkılıç, 2011 yılında yapılan düzenlemede eksik
kalan bazı çalışmaları tamamladıklarını kaydetti.
"Biz erken yaşlarda sağlıklı beslenme alışkınlıklarını
edinmemiş olursak, hareketli bir yaşam tarzını
alışkanlık haline getirmemiş olursak belli hastalıklara
yakalanma ihtimali artıyor" açıklamasında bulunan Bekir
Keskinkılıç, okullarda yiyecek ve içecek standartlarını
belirleyen düzenlemenin henüz bir tebliğ şeklinde
olduğunu belirterek; Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu
çalışmayı değerlendireceğini ifade etti. Keskinkılıç,
"Zaman içinde çeşitli güncellemeler yapılabilir.
Hedefimiz eğitim süreci içinde çocuklarımızın sağlıklı
beslenme alışkanlıklarını kazanabilecekleri, neleri
yeyip, nelerden uzak durmaları gerektiğini
öğrenebilecekleri bir destekleyici ortam oluşturmak.
Bunu başarabilirsek geleceğimize daha güvenli bakmış
olacağız" dedi.
ÖNERİLEN
VE ÖNERİLMEYEN ÜRÜNLER
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlı Kurumu tarafından
hazırlanan okul kantinlerinde yiyecek ve içecek
standartları çalışmasında yer alan yiyecek ve içecekler
sarı, turuncu ve kırmızı olmak üzere üç gruba ayrıldı.
YEŞİL GRUP
Okul kantinlerinde her gün bulundurulması gereken ve
besin değeri yüksek yiyecek ve içeceklerin yer aldığı
yeşil grup; meyveler, çiğ tüketilebilen sebzeler, kuru
meyveler, kuru yemişler, içme suyu, doğal minareli su,
taze sıkılmış meyve ve sebze suyu, yoğurt, ayran, peynir
günlük haşlanmış yumurta, çeşnili ekmekler, tam buğday
ekmeği, tam buğday unlu ekmek, karışık tahıllı ekmek.
KIRMIZI GRUP
Okul kantinlerinde bulundurulması önerilmeyen ve kırmızı
grup içinde bulunan yiyecekler ise; enerji içecekleri,
gazlı içecekler, aromalı, kolalı içecekler, aromalı
doğal minareli içecekler, aromalı şurup, içecek tozu,
su, meyveli içecekler, meyveli içecek tozu, meyveli
doğal minareli içecek, yapay soda, sporcu içecekleri,
meyve nektarı, meyve suyu konsantresi, kızartmalar,
patates cipsi, tüm çikolata türleri, tüm şekerleme
türleri, eklenmiş kafein ve guarana içeren ürünler,
kremalı, çikolata dolgulu, jöleli kekler ve pastalar,
hamurlu ve şerbetli tatlılar, tatlandırıcı içeren
yiyecekler, krema, Hindistan cevizi sütü ve kreması, çay
ve kahve tarzı içecekler.
TURUNCU GRUP
Dikkatle seçilmesi gereken ve bazı önemli besin
öğelerini içeren, aynı zamanda yüksek miktarda enerji
doymuş yağ, tuz ve şeker de içerebilen yiyecekler
turuncu grupta yer alıyor. Yiyecek ve içeceklerin
porsiyonlarının küçük tutulması, etiketlerinin dikkatli
okunması ve tüketim sıklığına dikkat edilmesi gereken
turuncu grupta ise şu yiyecekler bulunuyor; kahvaltılık
gevrekler, unlu mamuller, yağsız işlenmiş etler, et
ürünleri, makarnalar, fırında pişmiş patates ürünleri,
sadece liselerde bulundurulacak olan en fazla 375 ml çay
ve kahve tarzı içecekler, dondurma, sütlü buz, bitkisel
yağlı sütlü buz, yenilebilir buzlu ürünler, ezilmiş,
kırılmış buzlu ürünler, toplam enerji içeriği 200 kkal
aşmayan ürünler,yağdan gelen enerjisi toplam enerjisinin
yüzde 35'ini aşmayan ürünler, doymuş yağdan gelen
enerjisi toplam enerjinin yüzde 10'unu aşmayan ürünler,
doğal ve eklenmiş şekerden gelen enerjisi toplam
enerjisinin yüzde 35'ini aşmayan ürünler, sodyum içeriği
200 mg'ı aşmayan ürünler. |