Türkiye'de en fazla üretilen tarla
ürünlerinde ilk sırayı buğday, yaş sebzede domates,
meyvede üzüm aldı.
Türkiye'de geçen yıl 61 milyon 769 bin ton tarla
bitkisi, 16 milyon 875 bin 947 ton meyve ve 28 milyon
569 bin 781 ton yaş sebze üretildi. En fazla üretilen
ürünlere bakıldığında, ilk sırayı tarla ürünlerinde
buğday, yaş sebzede domates, meyvede de üzüm aldı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerinden
yapılan derlemeye göre, geçen yıl yaklaşık 7,9 milyon
hektar alanda 19 milyon ton buğday üretildi.
En fazla üretilen tarla bitkileri üretiminde ikinci
sırayı şeker pancarı, üçüncü sırayı arpa, dördüncü
sırayı dane mısır, beşinci sırayı da patates aldı. Geçen
yıl 289 bin hektar alanda 16 milyon 573 bin ton şeker
pancarı, 2 milyon 787 bin hektar alanda 6 milyon 300 bin
ton arpa, 659 bin hektar alanda 5 milyon 950 bin ton
dane mısır ve 130 bin hektar alanda 4 milyon 166 bin ton
patates üretildi.
Aynı dönemde, 2 milyon 350 bin ton kütlü pamuk, 1 milyon
790 bin ton kuru soğan, 1 milyon 638 bin ton ayçiçeği, 1
milyon 260 bin ton çay, 830 bin ton çeltik, 450 bin ton
nohut, 345 bin ton mercimek, 300 bin ton çavdar, 215 bin
ton kuru fasulye, 210 bin ton yulaf, 150 bin ton soya,
110 bin ton kolza, 70 bin ton tütün, 62 bin ton aspir
üretimi gerçekleştirildi.
MEYVE
ÜRETİMİNİN DÖRTTE BİRİ ÜZÜM
Türkiye'nin yaklaşık 16,9 milyon tonu bulan meyve
üretiminin yaklaşık yüzde 25'ini üzüm oluşturdu. En çok
üretilen meyve ürünlerinde üzümün ardından ikinci sırayı
elma, üçüncü sırayı, portakal, dördüncü sırayı zeytin,
beşinci sırayı da mandalina aldı.
Türkiye'de 2014 yılında 4 milyon 175 bin 356 ton üzüm, 2
milyon 480 bin 444 ton elma, 1 milyon 779 bin 675 ton
portakal, 1 milyon 768 bin ton zeytin, 1 milyon 46 bin
899 ton mandalina üretildi.
Aynı dönemde, 725 bin 230 ton limon, 608 bin 513 ton
şeftali, 462 bin 336 ton armut, 445 bin 556 ton kiraz,
412 bin ton fındık, 397 bin 335 ton nar, 376 bin 70 ton
çilek, 300 bin 282 ton incir, 270 bin ton kayısı, 265
bin 490 ton erik, 251 bin 994 ton muz, 229 bin 301 ton
greyfurt üretildi.
Bu ürünleri, ceviz, armut, antep fıstığı, badem,
kestane, dut, Trabzon hurması, kivi, keçiboynuzu,
ahududu, kızılcık, zerdali, yenidünya, iğde, muşmula,
turunç avokado takip etti.
SEBZEDE BAŞI
DOMATES ÇEKTİ
Toplam 28 milyon 569 bin 781 tonluk sebze üretiminin
yüzde 41,5'ini yani 11 milyon 850 bin tonunu domates
oluşturdu.
En fazla üretilen sebze ürünlerinde 3 milyon 885 bin 617
tonluk üretimle ikinci sırada karpuz, 1 milyon 845 bin
749 tonluk üretimle üçüncü sırada hıyar, 1 milyon 790
bin tonluk üretimle dördüncü sırada kuru soğan ve 1
milyon 707 bin 302 tonluk üretimle beşinci sırada da
kavun yer aldı.
Geçen yıl 907 bin 126 ton sivri biber, 829 bin 809 ton
salçalık biber, 827 bin 380 ton patlıcan, 638 bin 469
ton fasulye, 557 bin 977 ton havuç, 492 bin 610 ton
lahana, 391 bin 9 ton dolmalık biber, 299 bin 858 ton
kabak, 260 bin 755 ton marul, 207 bin 676 ton ıspanak,
223 bin 303 ton pırasa üretildi.
Bu sebzeleri kıvırcık marul, kırmızı turp, kırmızı
lahana, karnabahar, bezelye, balkabağı, sarımsak,
barbunya fasulye, yaprak lahana, aysberg marul,
maydanoz, brokoli, mantar, bakla, enginar, çerezlik
kabak, bamya, acur, turp, kereviz, nane takip etti.
FINDIĞIN YÜZDE
64'ÜNÜ TÜRKİYE ÜRETİYOR
Türkiye, fındık, kiraz, incir, kayısı ve ayva üretimiyle
dünyada lider durumda bulunuyor. Bu çerçevede, dünyada
üretilen toplam fındığın yüzde 64'ü, kirazın yüzde
21,5'u, incirin yüzde 26,5'i, kayısının yüzde 19'u ve
ayvanın da yüzde 23'ü Türkiye'de üretiliyor.
Türkiye, vişne, kestane, kavun, karpuz ve hıyar
üretiminde dünyada ikinci, nohut, antep fıstığı, biber
ve elma üretiminde üçüncü, ceviz, zeytin, domates,
fasulye (taze), ıspanak, mercimek ve haşhaş (tohum)
üretiminde dördüncü, çay (kuru) ve patlıcan üretiminde
de beşinci durumda bulunuyor. |