Gümüşhacıköy ilçesinde yaşayan
Birsel ve İbrahim Bayrak çifti bahçelerinde
yetiştirdikleri organik çileklerden sirke yaptı
Eşi ile 10 yıldır organik tarım yaptıklarını belirten
Birsen Bayrak, iki yıl önce organik elma sirkesi ile
organik sirke üretimine başladıklarını
söyledi.Bahçelerinde elma, ayva, şeftali, çilek,
ahududu, karadut, böğürtlen yetiştiğini belirten Bayrak,
"Yetişen meyvelerimizden reçel yapıyoruz. Bu sene de ilk
defa çilek sirkesi yapmaya başladık. Çilek sirkesi diğer
sirkelerden farklı. Aroması daha güzel" dedi. Saplarını
ayıkladıkları çilekleri cam kavanoza koyduklarını, içine
bir litre su ilave edip karıştırdıklarını anlatan
Bayrak, şunları kaydetti: "Hava almasını sağlamak için
üzerine bir tülbent bağlayıp, kapak kapatmadan
mayalanmaya bırakıyoruz. Ortalama on gün sonra mayalanma
başlıyor ve ilk süzme işlemini gerçekleştiriyoruz.
Tekrar üzerine tülbent bağlayıp, kırk gün kadar devam
edeceğimiz bekleme süresinde, on günde bir süzme
işlemini tekrar ediyoruz. Asitleşme başlayıp, sirke tadı
ortaya çıkınca koyu renkli bir şişeye süzerek
dolduruyoruz."
CİLDE İYİ
GELİYOR
Yaptıkları işlemler sonucunda 5 kilo çilekten 3 kilo
çilek sirkesi elde ettiklerini belirten Bayrak,
hazırladıkları 250 mililitrelik şişeleri 30 liradan
satışa sunduklarını ifade etti.Çilek sirkesinin başta
cilt güzelliğine iyi geldiğini aktaran Bayrak, "Çilek
sirkesi cildin nem ihtiyacını karşıladığı için yüze
sürülerek temizlik yapıldığında sivilceleri yok ediyor,
yüzde oluşan lekelerin kaybolmasına yardımcı oluyor. Su
ile karıştırılarak saçlar yıkandığında kepek oluşmasını
engelliyor. Varisli bölgelere çilek sirkesi ile masaj
yapıldığında varislerde azalma olduğu ve düzenli olarak
kullanıldığında zayıflamaya yardımcı olduğu biliniyor"
diye konuştu.
|