Mehdi
Eker, 10 yıldır yaptığı Gıda, Tarım ve Hayvancılık
Bakanlığı’na yazdığı “Tarımdan Kültüre Agrostrateji”
kitabıyla veda etti.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Eski Bakanı Mehdi Eker
Bakanlığa tarımın “stratejik derinliği”ni kaleme aldığı
“Tarımdan Kültüre Agrostrateji” adlı kitabıyla veda
etti. Literatüre kazandırdığı ‘agrostrateji’ kavramını
derinlemesine inceleyen Eker, kitabında tarımın
tarihçesine ilişkin çarpıcı bilgilere de yer veriyor.
Eski Bakan Eker, kendi sitesindeki kitabıyla ilgili şu
açıklamayı yaptı:
“Bu eserde bazı temel göstergelerin, analizlerin ve
tespitlerin cevaplarını bulmanın yanında, daha çok
ülkemiz için stratejik bir değeri olan tarım olgusunu;
literatüre büyük bir ihtimalle ilk defa bizim
tanımlamamızla girecek olan "agrostrateji" ve "agrostratejik
değer" kavramlarıyla ele almaya çalıştık.
Bunu yaparken, bu milletin bir ferdi olarak kişisel
planda birincil amacım; aynı ortak kaderi paylaştığım,
aynı kültürel havzasından su içtiğim, aynı hayat nehri
içinde birlikte aktığım insanlarımızın dikkatlerini
tayin edici büyük güç tarafından, bize sunulan nimetlere
ve imkânlara dikkat çekmekle birlikte, üzerinde yerleşik
olduğumuz toprak parçasının bugün ve yarınımızda bizim
için bir servet alanı olduğu gerçeğinden dolayı Allah'a
şükretmenin farkına varmak...
Ve makro planda ise millet olarak dünden bugüne
insanlığın büyük ailesinin bir rengi olarak bizim kadim
geçmişimizden bugüne medeniyet havzamızı oluşturan ve
coğrafyamızla birebir ilgisi olan tabiata karsı zarif
yaklaşımımıza, toprağa karsı hayati derecedeki
hassasiyet ve bize emanet olarak verilen tüm canlıların
kutlu değerini göz önünde bulunduran bir ölçüyle eseri
yazmaya gayret etmek, benim için belirleyici bir ilke ve
doğaya karsı bir sözleşmenin, bir 'akit' ve bir
'akide'nin can damarı denebilecek maddesi olmuştur."
Kitapta tarım tarihimizde önemli noktalarda verildi.
Buğday, arpa, yonca, soğan, sarımsak, üzüm, elma, armut,
incir, kavun, mercimek, nohut, zeytin, bezelye ve
lahananın anavatanı Anadolu olduğu yer aldı.
Kitapta, kişi başına tüketimde dünya birincisi olan
Türkiye'nin çayı 1940’tan beri yetiştirildiğini, şekerin
ülkeye 1906 yılında geldiğini ve bununla birlikte
domatesin 1859’da Anadolu’da üretilmeye başlandığıyla
ilgili bilgi de aktarıldı.
Kuru fasulye Güney Amerika kökenli olduğu ve Türkiye’ye
gelişinin 200 yıl öncesine dayandığı ve 1789 Fransız
ihtilaline kadar hayvan yiyeceği olarak kullanılan
patatesin Türkiye’ye Rusya üzerinden geldiği ve ilk
olarak Karadeniz’de üretildiğinin bilgisi Eski Bakan
Eker’in kitabında yerini aldı.
|