ULUSAL PEYNİR ÇALIŞTAYI 4-6/05/2017

ULUSAL PEYNİR ÇALIŞTAYI ÇANAKKALE 4-6/Mayıs/2017
Çanakkale’de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ticaret Borsası ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tarafından Kolin Hotel’de "Ulusal Peynir Çalıştayı" düzenlendi. 4 Mayıs 2017 tarihinde başlayan Çalıştaya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in yanı sıra Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen, GTHB Müsteşarı Dr. Nusret Yazıcı ve Genel Müdürleri,Çalıştayın ev sahipliğini yapan; Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz,Genel Başkan Yrd.Ahmet Erken,Genel Başkan Yrd.Ramazan Demirkıran,Yönetim Kurulu Üyesi Seyit Mehmet Dağ,Genel Müdür Vesile Nur Güven,tüm sektör temsilcileri ve üreticiler katıldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Ulusal Peynir Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, süt ve süt ürünlerinin tarımın en önemli alt sektörlerinden olduğunu vurgulayarak Türkiye'de 190'ın üzerinde peynir çeşidi bulunduğunu, imkânlar göz önüne alındığında peynirle ilgili iyi bir potansiyele sahip olduğumuzu belirterek, "Bu potansiyeli göz önünde bulundurduğumuzda daha çok ihracat, pazarlarda daha çok yer alması gerektiği gerçeğiyle karşı karşıyayız." dedi. Her şeyin modasının geçtiğini, çağların değiştiğini, fakat ne olursa olsun tarımın öneminin hiçbir zaman değişmediğini anlatan Çelik, "Türkiye'de 19 milyon ton süt üretimi gerçekleşiyor. Bunun yarısı, yaklaşık 9 milyon tonu sanayide işleniyor ve 5 milyon ton sütle de 660 bin ton peynir elde ediyoruz. Bu çalıştay, bu kapsamda çizebileceğimiz potansiyelimiz açısından son derece önemli. 46 bin ton peynir ihracatı, 10 bin ton da peynir ithalatı gerçekleştiriyoruz. İhracatımızla 150 milyon dolarlık bir değer elde ediyoruz." dedi. Çelik, potansiyele göre ihracatın yeterli düzeyde olmadığına dikkati çekerek, "Bu potansiyeli göz önünde bulundurduğumuzda daha çok ihracat, pazarlarda daha çok yer alması gerektiği gerçeğiyle karşı karşıyayız. Türkiye'de 190'ın üzerinde peynir çeşidi var ama dış piyasalarda bu çeşitlerimizin yeteri kadar karşılık bulup bulmadığını sorguladığımızda, 190'ın üzerinde peynir çeşidi olan bir ülkenin ürünlerinin dünya piyasalarında yeteri kadar yer bulmadığını da tespit ettik. O halde yapmamız gerekenler var." ifadelerini kullandı. Bu konuda markalaşmanın önemine değinen Çelik, ürünlere coğrafi işaretleme yapılması için zaman kaybedilmemesi gerektiğini bildirdi. Çanakkale Valiliğini de ziyaret eden Çelik, daha sonra Halk Bahçesi'nde kurulan peynir tadım stantlarında yörede üretilen peynirlerin tadına baktı. Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı ve Ekibi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Genel Müdürleriyle akşam yemeğinde bir araya gelerek sektörle ilgili bir takım istişarelerde bulundular. ...

HABERLE İLGİLİ RESİMLER


1 2 3 4 5 6 7 8 9 11 12 13