Trakya, gıdada ‘ari bölge statüsü’ ile büyümek istiyor
Trakya’da
çiftçilerin yaş ortalaması 52,5 çıktı
Tekirdağ
Tarım Kooperatifleri Birliği Başkanı Ramazan Demirkıran,
Tekirdağ’da köyden kente göçe rağmen süt üretiminin
artmaya devam ettiğini belirterek, “Öncesinde süt
üretiminde 180 ila 200 müstahsil vardı. Üretim 2,5 ton
civarındaydı. Şu an 115 müstahsil düzeylerinde ve üretim
7,5 ton düzeylerine çıktı. Demek istediğim işi asıl
sahiplenenler sahada kalmaya ve üretmeye devam etti.
Asıl sorun bu değil. Kooperatif olarak sanayicilerle 21
Mayıs 2016 Dünya Süt Günü’nde bir çalışma yaptık. Anket
çalışması yapmak için öğrencileri görevlendirdik. Trakya
bölgesinde 8 bin çiftçiye anket yaptıkve yaş ortalaması
52,5 çıktı. İşte bu nedenle özellikle bakanlığın Genç
Çiftçi projesini destekliyoruz. Fakat desteğin daha
fazla hibeye dayanması gerektiğini düşünüyoruz. 10 bin
liralık hayvan alımı yapıldıysa yüzde 60’lık kısmının
demirbaş olarak kabul edilmesini talep ediyoruz”şeklinde
konuştu.
Tekirdağlı üreticiler, Trakya’nın hastalıktan
arındırılmış bölge statüsünü yeterince kullanamadığını
düşünüyor. Süt üretiminde İzmir ve Balıkesir’in
geri-sinde kaldıklarını kaydeden üreticiler, Trakya’ya
ari statüsüne uygun destekler verilmesi ve hayvancılık
için pilot alanlar belirlenmesi gerektiğiniifade ediyor.
yaklaşık 17 bin üyeye sahip Tekirdağ Tarım
Kooperatifleri Birliği’nin Başkanı Ramazan Demirkıran,
bölgede süt ve bağcılık faaliyetlerini belli bir
seviyeye çektiklerini fakat yine de Trakya’nın
‘hastalıktan arındırılmış bölge statüsünü iyi
kullanamadıklarını söyledi.
Kooperatif kapsamında günlük 300 ton süt alımını
gerçekleştirdiklerini belirten Ramazan Demirkıran, “İlçe
kooperatifleriyle sözleşme yapılarak soğutulmuş sütü
sanayiciye yıllık sözleşmelerle veriyoruz. Fakat süt
sektöründe bir dengesizlik söz konusu Türkiye’de. Ulusal
Süt Konseyi’nin Tekirdağ’da geçerli süt fiyatı litresi
1,21 lira. O referans fiyattan sütüveriyoruz. İç Anadolu
ve Ege Bölgesi'nde fiyat bizim verdiğimiz fi-yatın çok
altında. Bu da sanayici rekabet anlamında zor duruma
düşürüyor. Süt sektöründe İzmir ve Balıkesir’in ulaştığı
tonajlara ulaşmıyoruz. Bu 2 kentte 2 bin tonlara çıkan
süt üretimi var. Trakya bölgesi hastalıktan arındırılmış
bölge statüsüne sahip olmasına rağmen bu avantajı iyi
kullanamıyor. Bu statüyü yatırıma ve teşviğe
döndüremedik. Tarım Bakanlığı’ndan Trakya olarak
istediğimiz proje için destek alamadık. Örneğin bir düve
çiftliği veya ıslah çalışması düşünülebilirdi. Biz bu
statüyü kullanamadığımız için dev-let yatırımlarını
çekemedik” diye konuştu.
Ari bölgelerde hayvancılık için pilot alanlar
belirlenmesi gerektiğini kaydeden Demirkıran, “Bölgeler
mera havzasının yüksekliği, hayvanın çeşidi ve ırkına
göre sınıflandırılmalı. Krediler ve hibelerde buna göre
verilmeli” dedi. Demirkıran, devletin tarım kooperatiflerine
de denetleme statüsü vermesi gerektiğini söyledi.
Bağcılık’ta düzeni sağladık Tekirdağ Şarköy’de bağcılık
ve üzüm yetiştiriciliğinin güçlü olduğunu ifade eden
Ramazan Demirkıran, “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ile
geçen sene veriminin yüksek olduğu ‘Bağcılığı Geliştirme
Projesi’ni yeniden hayata geçirdik. Geçen sene 158
dekarlık alan desteklenmişti”dedi. Şarköy’de üzüm ve
şarap fabrikası kurduklarını anlatan Demirkıran, “Kilosu
0,25 kuruşa satılan üzümün fiyatını bu sayede bir lira
seviyelerine çektik. 150 ila 200 ton üzüm suyunu
piyasaya sunar hale geldik. Eskiden üretici firmalar
ürünü sattığında çiftçi parasını alırdı. Şu anda 3 aylık
ödemelerini yaptırıyoruz” diye konuştu.
Tekirdağ’da sulanabilir arazi miktarının yüzde 5
olduğunu söyleyen Demirkıran, “Meriç Nehri Projesi
gerçekleşirse ürün çeşitliliğine katkısı çok büyük olur
” dedi.
|